Dzisiaj zabieram was w podróż do Włoch. Przyznam się szczerze, że dzisiaj nie bardzo chciało mi się gotować coś szczególnego, więc postanowiłam idąc za przykładem naszych zachodnich sąsiadów postawić na Brot Zeit .
Może i Wy skorzystacie z mojego pomysłu?
Bruschetta
– to prosta Włoska przekąska, która może stanowić oddzielne danie lub przystawkę. Jak większość moich ulubionych dań nie jest skomplikowana w wykonaniu
Czego potrzebujemy?
1 bagietka
3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki suszonego oregano
1 szczypta soli
1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
Kulkę mozzarelli
(zioła mogą być oczywiście świeże)
Wykonanie:
1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Nagrzać piekarnik do 190°C.
3. Pokroić bagietkę skośnie na 10 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.
4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz