Odchudzanie zaczyna się w kuchni…
Z jakiegoś powodu chcesz zrzucić parę kilogramów, by osiągnąć ten cel w swoimi życiu musisz przyjrzeć się dwóm zasadniczym aspektom: diecie i aktywności fizycznej…
W
procesie odchudzania kluczową rolę odgrywa dieta. To ona w dużej mierze odpowiada za dodatkowy
balast pod postacią zbędnych kilogramów i odkładającej się tkanki tłuszczowej.
By
pozbyć się tych dodatkowych kilogramów za pomocą diety mamy dwa rozwiązania:
jeść mniej (czyli przejść na restrykcyjną dietę) lub jeść lżej. My polecamy tą
drugą metodę – jest znacznie zdrowsza i skuteczniejsza. Przy czym staje się ona
stylem życia a nie tylko zwykłą dietą trwającą np. 30 dni po czym wracamy do
dawnych nawyków i tym samym do dawnej wagi...
Zamiennik
– to słowo gości bardzo często na naszym blogu, w postach, komentarzach.
Wystarczy
przejść do strony inspiracja i pod hasłem
wasze metamorfozy przeczytać historie tych z Was , które podzieliły się z nami
swoją opowieścią na temat walki o nową siebie.
…
jogurt owocowy na naturalny ,maślanka, kefir… pieczywo jasne zamieniłam na
ciemne itp. musiałam ograniczyć cukier ponieważ to jest moja słabość : SŁODKIE
,także latem zrezygnowałam prawie do zera ,więcej wody no i to wszystko w sumie - Ewelina
Poznajmy więc popularne produkty spożywcze i ich zdrowe zamienniki.
Mam nadzieję, że proponowana lista pomoże Ci ocenić czy prowadzisz zdrową kuchnię oraz przyda się w przygotowaniu nowej listy zakupów
Sprawdź
czy posiadasz te niewskazane produkty w swojej kuchni. Jeśli tak, masz trzy
opcje: wyrzucić, przestać kupować lub czasowo zostawić (jeśli uważasz, że bez
majonezu twoje życie nie ma sensu).
Na drodze
do lepszej sylwetki często pojawiają się przystanki: rodzinne okazje,
romantyczne kolacje lub np. koleżanka z pracy czymś nas częstuje… Jednorazowy
wybryk nie zaszkodzi naszej sylwetce ale jeżeli stanie się on naszym nawykiem -
mimo tego, że w domu będziemy starali się jadać zdrowo efekty przyjdą nam wolno lub w ogóle się nie pojawią
To są tylko przykładowe
produkty i ich zamienniki. Jeżeli w Waszej kuchni już wprowadziliście metodę
zamienników i macie inne ciekawe propozycje czekamy na komentarze i wiadomości.
Ewelina
Ja zrezygnowałam wgl z panierowania mięsa :) Czasami, jak mnie najdzie, to ewentualnie używam sezam lub otręby, też jest pycha! (szczególnie, jak mięso obtoczymy jeszcze w ubitym białku jaja - panierka jest wtedy chrupka :) )
OdpowiedzUsuńZapraszam www.eatsmart4ever.blogspot.com
Tylko, że na większość tych zamienników większosć zwyczajnie nie stać. Spójrz na cenę mąki pszennej a razowej, majonez również tańszy od jogurtu greckiego. Trzeba znaleźć punkt po środku.
OdpowiedzUsuńJa nie panieruje ale moja mama tak i zawsze panieruje platkami kukurydzianymi
OdpowiedzUsuńpłatki kukurydziane są również wysoko kaloryczne i słodkie :)
OdpowiedzUsuń