12 lis 2013

Biała śmierć cz.1 - cukier

Cukier bardzo często nazywany białą śmiercią lub pustą kalorią. Ten znany przez nas produkt już od najmłodszych lat może spowodować u nas liczne choroby.
Wszyscy dookoła mówią "ograniczam cukier" i zastanowiłam się ile tego cukru ja spożywam i sie przeraziłam. Na poczatku pomyślałam przecież nie słodze nie jem jakis slodkich rzeczy wiec mnie to nie dotyczy ale wystarczyło spojrzeć na kilka napoi czy produktów żebym uświadomiła sobie ile tak naprawde  pochłaniałam. Producenci upychają cukier gdzie sie tylko da czy to jest fer wobec nas ?







1 łyżeczka cukru to około 20 kcal.
Według badań dorosły człowiek spożywa rocznie około
50kg cukru czyli 27 łyżeczek dziennie!!


Spożycie cukru powoduje w naszym organizmie skok insuliny, lecz nie na długo ponieważ juz po kilkunastu minutach gwałtownie spada powodujac senność i napady głodu.

Cukier magazynowany jest w wątrobie, lecz jeśli jego poziom osiągnie max zostanie od odkładany bezpośrednio jako tłuszczyk w naszym organizmie.



Co powoduje nadmiar cukru ?

*napady głodu 

*powoduje ubytek minerałów w naszym organizmie a co za tym idzie problemy z systemem nerwowym, trawiennym 


*miażdżyca


*szkodzi trzustce


*obniżenie odporności


*podwyższenie cholesterolu


*przyspiesza starzenie skory


*powoduje otyłość


*psuje nasze zęby


*rozdrażnienie


*powoduje cukrzyce


*trudności w koncentracji


*zmęczenie


*"naukowcu z University of Utah przestrzegaja , że płodność obniża dawka cukru uznawana powszechnie za bezpieczną i nie skutkująca nadwagą. Wystarczy słodka porcja zawarta np. w 3 puszkach napoju gazowanego dziennie by zdolność do wydania na świat potomstwa spadła o 25%." źródło:gazeta Shape


*:W 1931 roku niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg otrzymał Nobla za odkrycie, że nowotwory "żywią się" cukrem. " !!!




Naukowcy są zdania zę cukier uzależnia!!!


Czym zastępuje cukier?

Jeśli juz muszę coś posłodzić to zamiennikiem wybranym przeze mnie jest miód ;)
Na codzień osładzam sobie życie naturalnym cukrem i słodkościami zawartymi w owocach świezych jak i suszonych.


5 komentarzy:

  1. Dlatego jestem z siebie dumna,że wytrzymałam już miesiąc (właściwie 29 dni) bez słodyczy :)
    A napojów sztucznych i gazowanych unikam jak ognia,choć czasem się nie opieram i pozwalam sobie na jakiś pitny jogurcik ,ale to rzadko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest koncepcja ze fruktoza powoduje cukrzyce wlasnie, a zatem cukeir owocowy, taki cukier nie daje sygnalu do zmogu o sytosci wiec paradoksalnie je sie go wiecej, bo organizm nie wysyla sygnalu "starczy juz", wiec ja tma nie wiem i mowienie naturalny cyz nienaturalny jest nietrafione, bo wszystko to sa czasteczki chemiczne np. woda to zawsze woda neizaleznie czy spadnie znieba czy zostanie w laboratorium stworozna przez synteze H2 + O2, wiec to czy cukier wyekstrahuje sie z buraka czy zrobi w laboratorium to dokladnie ten sam cukier ma tkaie same 6 atomow wegla (glukoza) oraz wodory i tleny, nie ma bardziej czy mniej cukrowego cukru, warto zdac sobie z tego sprawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na szczescie nie pije slodkich napojow i nie lubie za bardzo słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytają Twoje komentarze mozna stwierdzic, że chodzący ideał z Ciebie...

      Usuń