Słona śmierć zabija rocznie na całym świecie około 2,3 miliona ludzi!!
Nie jedz tyle soli!! Nie sól tyle!! Na pewno słyszeliśmy to już nie raz, a sformułowanie sól to biała śmierć jest już powszechnie stosowane,
ale dlaczego ?
Sól składnik w naszej kuchni i organizmie który musi być używany i musi być dostarczany, ale w odpowiedniej ilości.
Według badań spożywamy dziennie około 10g soli, gdzie dopuszczalna norma to tylko 5g czyli dosłownie jedna mała łyżeczka!!
Z kąd dostarczamy sól?
-sól to naturalny składnik żywności
-dodawany przez nas przy przygotowywaniu potraw
-dodawana do produktów podczas obróbki przemysłowej
Jak z etykiety wyczytać ile soli zawiera produkt ?
Często producenci zamiast nazwy sól zamieszczają nazwę sód a 1g sodu to 2,5g soli!!!
źródło:http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/s%C3%B3l-jedzona-w-nadmiarze-zabija-jak-obni%C5%BCy%C4%87-ilo%C5%9B%C4%87-spo%C5%BCywanej-soli-w-codziennej-diecie/
Na jakie choroby narażamy się spożywając nadmiar soli?
*nadciśnienie tętnicze ciągnące za sobą wylew lub zawał serca
*istnieje ryzyko raka żołądka
*obciąża nerki
*nadwaga
*nerwica
Jak ograniczyć sól ? I czym ją zastąpić ?
Ja osobiście uwielbiałam sól soliłam wszystko ale naprawdę wszystko co się dało zdecydowanie mogę powiedzieć że był to mój nawyk. I bardzo często nie myślimy jakie konsekwencje może to za sobą pociągnąć, dlatego teraz nie sole jak to robię ?
*używam przypraw różnego rodzaju aby potrawy nie wydawały się bezsmakowe i mdłe
*nie mam solniczek gdyż większość produktów i tak ma już zawartą w sobie sól
*wybieram jak najmniej przetworzone produkty
*stawiam na świeże owoce i warzywa
*czytam etykiety dzięki temu unikam produktów z duża zawartością soli
*skończyłam z słonymi przekąskami, czyli chipsami paluszkami krakersami itd
na szczescie od dawna nie sole :) stawiam na przyprawy i naturalne smaki :)
OdpowiedzUsuń