17 lis 2013

Biała śmierć cz.2- SÓL

 Słona śmierć zabija rocznie na całym świecie około 2,3 miliona ludzi!!

 

Nie jedz tyle soli!! Nie sól tyle!! Na pewno słyszeliśmy to już nie raz, a sformułowanie sól to biała śmierć jest już powszechnie stosowane, 
ale dlaczego ? 

Sól składnik w naszej kuchni i organizmie który musi być używany i musi być dostarczany, ale w odpowiedniej ilości.
Według badań spożywamy dziennie około 10g soli, gdzie dopuszczalna norma to tylko 5g czyli dosłownie jedna mała łyżeczka!!


źródło:http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/s%C3%B3l-jedzona-w-nadmiarze-zabija-jak-obni%C5%BCy%C4%87-ilo%C5%9B%C4%87-spo%C5%BCywanej-soli-w-codziennej-diecie/




Z kąd dostarczamy sól?

 

-sól to naturalny składnik żywności

-dodawany przez nas przy przygotowywaniu potraw

-dodawana do produktów podczas obróbki przemysłowej







Jak z etykiety wyczytać ile soli zawiera produkt ?

 

Często producenci zamiast nazwy sól zamieszczają nazwę sód a 1g sodu to 2,5g soli!!!


 źródło:http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/s%C3%B3l-jedzona-w-nadmiarze-zabija-jak-obni%C5%BCy%C4%87-ilo%C5%9B%C4%87-spo%C5%BCywanej-soli-w-codziennej-diecie/


Na jakie choroby narażamy się spożywając nadmiar soli?

 

*nadciśnienie tętnicze ciągnące za sobą wylew lub zawał serca

*istnieje ryzyko raka żołądka

*obciąża nerki

*nadwaga

*nerwica


Jak ograniczyć sól ? I czym ją zastąpić ?

Ja osobiście uwielbiałam sól soliłam wszystko ale naprawdę wszystko co się dało zdecydowanie mogę powiedzieć że był to mój nawyk. I bardzo często nie myślimy jakie konsekwencje może to za sobą pociągnąć, dlatego teraz nie sole jak to robię ?


*używam przypraw różnego rodzaju aby potrawy nie wydawały się bezsmakowe i mdłe

*nie mam solniczek gdyż większość produktów i tak ma już zawartą w sobie sól

*wybieram jak najmniej przetworzone produkty

*stawiam na świeże owoce i warzywa

*czytam etykiety dzięki temu unikam produktów z duża zawartością soli

*skończyłam z słonymi przekąskami, czyli chipsami paluszkami krakersami itd


 

1 komentarz:

  1. na szczescie od dawna nie sole :) stawiam na przyprawy i naturalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń