9 paź 2013

Jesienne leczo z cukinią

Doskonałe jesienią, podawane na ciepło. Smaczne i zdrowe danie jednogarnkowe.

















Potrzebujemy:
3 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
3 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy dobrej jakości by nie był to głównie tłuszcz
Cebulkę średnią
Ząbek czosnku
2 duże świeże pomidory ( mogą być z puszki)
Odrobinę koncentratu
Sól, pieprz i paprykę w proszku odrobinę ziół prowansalskich
Odrobinę oliwy


Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w paski cebulę. Dodajemy ząbek czosnku.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki.
Po ok. dwóch minutach dodajemy do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.
Wszystkie te składniki podsmażamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.
Następnie do garnka dodajemy pokrojone pomidory, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
Doprawiam solą pieprzę oraz koncentratem pomidorów
Jeżeli ktoś z nas lubi gdy leczo ma bardziej płynną konsystencję można dodać według uznania bulionu.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz